The Blog

Waarom voetbalschoenen bijzonder lange veters hebben

Onlangs verbaasde ik mezelf over het feit dat voetbalschoenen ontzettend lange veters hebben. Natuurlijk is het normaal dat sportschoenen langere veters hebben dan normale schoenen, veters zorgen ervoor dat je de schoen strak aan kunt trekken wat bij vele sporten toch erg belangrijk is. Maar ik heb de sportveters van een basketbalschoen vergeleken met die van een voetbalschoen en was oprecht verbaast. Het verschil tussen de lengten van deze veters was opmerkelijk.

Ik was benieuwd of hier een bepaalde gedachtegang achter zit, dus ben ik op onderzoek uitgegaan. Blijkbaar zijn lange veters een bekend verschijnsel binnen voetbal, wat ver terug gaat. Tot eind jaren veertig van de voorgaande eeuw werden er met name hoge modellen voetbalschoenen gemaakt. De veters waren extra lang zodat de voetballers deze nog een keer om de enkels konden binden om zo de zool beter aan de voet te laten sluiten. Veel voetballers vinden het een prettig gevoel om de voetbalschoen strak te hebben zitten, zodat schoen en voet een geheel worden. ‘Doordat de schoen en voet samen als een geheel voelen verbetert het balgevoel’, aldus de voetballers.

De hoge voetbalschoen van voorgaande jaren heeft ondertussen plaats gemaakt voor een lager model. In deze tijden waren er nog steeds veel voetballers die de veters om de schoen heen strikten, waardoor de vraag naar lange veters bleef bestaan. Uiteindelijk zijn fabrikanten eraan gewend om voetbalschoenen te voorzien van lange veters.  Toch heeft niet elke schoen dezelfde veterlengte, deze is afhankelijk van het merk, type, schoenmaat en natuurlijk het aantal vetergaten. Gemiddeld blijft er 10 tot 15 cm extra over om de veter om de schoen heen te kunnen knopen.

Tags: ,

Abonneer

Abonneer op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van updates