The Blog

Ik ga op reis en ik neem mee…

Ik ga op reis en ik neem mee…? Als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld een bergachtig gebied heb je kleding nodig voor diverse weersomstandigheden. Overdag in het dal kan het zomers warm worden terwijl er op grote hoogte sneeuw ligt. Daarbij ben je ook nog van plan een actieve vakantie te hebben en dus is de nodige sportkleding vereist. Maar wat kan je nou het beste meenemen zonder je hele kledingkast achter je aan te slepen?

drie lagen

Het ‘drie-lagen-systeem’ biedt een constructieve oplossing. Dit concept heeft zich inmiddels bewezen als een goede methode om warm te blijven als het koud is, koud te blijven als het warm is en droog te blijven als het nat is. In dit geval is een T-shirt met een dun truitje erover waardevoller dan een dikke trui.

Laag 1 voor het transpiratievocht

Dit is de onderlaag en heeft de belangrijke functie om de huid droog (en warm) te houden. Het transpiratievocht dat ontstaat door de inspanning moet worden afgevoerd naar de tussenlaag. Het is dus belangrijk dat het materiaal van de onderlaag geen vocht opneemt. Katoen dragen als onderlaag is echt onacceptabel. Daarnaast is het belangrijk dat de onderlaag goed op de huid aansluit. Zo wordt het transpiratievocht direct opgezogen en weggevoerd naar de volgende laag. Bekende merken van onderkleding zijn Odlo en Icebreaker.

Laag 2 voor isolatie

Dat is de tussenlaag. Deze moet het transpiratievocht gemakkelijk kunnen doorgeven aan de buitenlucht of de derde laag. Het dient ook als isolatie en houdt de warmte vast. Ook bij deze tweede laag is katoen onbruikbaar. Als het vocht hier opgenomen wordt is het dat erg zwaar voor het lichaam. Het moet in dat geval veel te hard werken om de laag te laten drogen, waardoor het vanzelf koud wordt. Vaak wordt bij deze laag gekozen voor fleece stoffen. Fleece is licht en zeer isolerend. Bovendien laat het vocht goed door zonder het op te zuigen. De prijzen voor fleece jassen en truien lopen aardig uiteen. Outdoor Gearlab heeft een tiental fleecetruien voor mannen getest en daaruit een top 22 samengesteld. Ze hebben daarbij vooral gelet op de ademende werking, de windweerstand, de functies, grootte en gewicht. In Nederland zijn kwalitatief goede fleece producten met name verkrijgbaar grote erkende specialisten zoals een Bever Outdoor en Travel. Daar beschikken ze over een breed en diep assortiment aan fleece producten, waarin ook een deel van de geteste producten in terug te vinden is.

fleece

Laag 3 voor waterafstotendheid

De buitenlaag is de derde laag. Deze bestaat uit een waterdichte, maar goed ademende jas. Deze laag biedt bijvoorbeeld bescherming aan wind, regen, sneeuw en kou. Bekende merken voor jassen en fleeces zijn Patagonia, Mammut en The North Face.

Het laagjes systeem is heel handig voor op vakantie maar je kunt het natuurlijk ook thuis toepassen. Of je nou een fanatieke winterse hardloper bent of gewoon toch gewoon graag altijd de fiets pakt ongeacht het weer, met het laagjes systeem zit je er comfortabel, warm en droog bij.

Tags: ,